Barolo 2017

OOGSTJAAR BAROLO 2017

...was een van de droogste en heetste jaargangen ooit.

Gek genoeg onthult deze kop niet de ware aard van het beestje. 2017 biedt een ongelooflijke ontsnapping aan de overrijpe uniformiteit die je zou verwachten van zo'n heet en droog jaar. De wijnen verrassen en verrukken, met charmant fruit, soepele tannines en een heerlijke frisheid. Er is hier net zoveel energie en spanning als in veel van de beste Barolo jaren. Veel ervan zijn zelfs geschikt als bewaarwijnen.

De nieuwe jaargang zal altijd in de lange schaduw van het monumentale jaar 2016 blijven staan, maar tegelijkertijd bieden de 17’s ons iets anders en het is onmogelijk om niet ook door hen gecharmeerd te zijn.

Als 2016 ons klassieke grootsheid gaf biedt 2017 ons een moderne klassieker.

HET GROEISEIZOEN

Hoge temperaturen in een groot deel van april gaven een boost aan de vegetatieve groei. Maar net als in grote delen van Europa trof de voorjaarsvorst in april veel producenten, waardoor de opbrengst daalde, vooral in de lager gelegen wijngaarden. De warme temperaturen hielden aan in mei en de zomerhitte nam pas in september af. Dit kwam op het juiste moment om de rijping vóór de oogst te vertragen. Hoewel de hitte de krantenkoppen haalde, was het het gebrek aan regen dat deze vintage definieerde.

In de Langhe viel tussen maart en oktober minder dan de helft van de regenval van het voorgaande jaar; gelukkig kwam het beetje regen dat viel wel op de juiste momenten. Veel wijngaarden liepen het risico op waterstress. Producenten moesten hun volledige wijnbouw skills gebruiken om de versheid te behouden en tegelijkertijd de gewenste fenolische rijpheid te bereiken. Het vertragen van de wijngaard was cruciaal: veel producenten deden weinig of geen bladsnoei, vooral op de wijngaarden op het zuiden, om volledige schaduw voor hun druiven te behouden; en weinig kunstmest en selectievere groene oogsten werden toegepast om overrijpheid en concentratie te voorkomen. Veel producenten oogstten al half september, de vroegste oogst ooit. Kortere maceraties werden ook geïmplementeerd; de wijnen hadden niet de gebruikelijke lange tijd op de schil nodig om complexiteit of de vereiste tannine-structuur te bereiken.

Hoewel de wijn in de kinderschoenen gesloten en nerveus was, waardoor 2017 helaas meteen afgeschreven werden als van mindere kwaliteit, is hij ondertussen tot prachtige dingen in staat gebleken.

 

EEN MODERNE KLASSIEKER

De jaargang 2017 bewijst de toekomstbestendige kwaliteit van het terroir en de producenten van Langhe die zich beide goed aanpassen aan de verandering in het klimaat. Deze vintage laat zien hoe ervaren de producenten zijn geworden in het omgaan met hete jaargangen en dat is erg hoopvol voor de toekomst. 10 jaar geleden bijvoorbeeld zou dit jaar een overrijpe teleurstelling zijn geweest met gekookt fruit. In plaats daarvan is het een moderne klassieker geworden! 2017 biedt ons veel Barolo wijnen om direct van te genieten. Ze zijn rijp met frisheid en klasse. Daarom is deze jaargang een prima keuze voor zowel de Barolo kenner als degene die hem voor het eerst wil ontdekken. Een groot deel van de wijnen uit deze jaargang biedt ons de mogelijkheid om vroeg te of op middellange termijn te drinken een heel verschil met de veelal bewaarwijnen van 2016. Wat overigens niet wil zeggen dat ook 2017 niet kelder-waardig is; deze wijnen zullen je de komende jaren en decennia belonen.