BAROLO DOCG

Barolo, ook bekend als de koning van wijnen en de wijn van koningen, vormt het kloppende hart van deze wijngemeenschap in het zuiden van Piemonte.

Op enkele uitzonderingen na wordt Barolo gemaakt van 100% Nebbiolo druiven (sub-varieteit Lampia, Michet e Rosè) en binnen de grenzen van de appellatie (c. 1800 hectare). Onder de appellatie vallen elf gemeenten (klik op het desbetreffende dorp voor meer informatie):

Barolo
Castiglione Falletto
Serralunga d’Alba
Monforte d’Alba
La Morra
Novello
Verduno
Roddi
Grinzane Cavour
Diano d’Alba
Cherasco


Barolo wijn, ook bekend als de koning onder de wijnen en de wijn der koningen,  wordt gemaakt in de Noord-Italiaanse regio Piemonte rondom het dorp Barolo in een wijnstreek bekend staande als de Langhe en vormt het kloppende hart dit gebied. De Langhe is gesitueerd in het zuiden van de Italiaanse provincie Piemonte en ligt in een een soort natuurlijk amfitheater. Het wordt aan drie kanten beschermd door bergketens, in het noorden de Zwitserse Alpen, in het westen de Franse Alpen en aan de zuidzijde de Appenijnen. Mede door zijn geologische ligging worden hier enkele van de beste wijnen ter wereld gemaakt. Barolo behoort samen met zusterwijn Barbaresco en de Toscaanse Brunello di Montalcino tot de drie meest gedistingeerde wijnen van Italië.
Samen met de noordelijker gelegen Roero, oostelijker gelegen Monferatto en de Langhe voorop, wordt dit gebied beschouwd als een van de belangrijkste streken voor het produceren van kwaliteitswijnen in Italië. Piemonte staat zichzelf er dan ook op voor over geen enkele IGT wijn maar in plaats daarvan over de 45 hoger aangeschreven DOC wijnen en maar liefst 15 DOCG (het summum op wijngebied in Italië) wijnen te beschikken. Waarvan Barolo en Barbaresco op gelijke voet staan met de beste wijnen uit Bourgondie, Bordeaux of Montalcino.

Barolo wordt binnen de appellatie, bestaande uit 11 gemeenten, gemaakt van de drie Nebbiolo-druif variëteiten Michet, Lampia en Rose. Er mogen geen andere soorten druiven aan toegevoegd worden. De druifstokken moeten tussen de 170 en 540 meter hoogte geplant staan en mogen niet op de schaduwkant van een heuvel liggen, ook is het verboden de druifstokken bij te wateren (op hoge uitzonderingen na). Er moet handmatig worden geoogst. Daarna moet de wijn tenminste 18 maanden rijping op hout krijgen en mag hij op zijn vroegst na 38 maanden op de markt komen. Voor een Barolo Riserva wordt 62 maanden aangehouden. De Barolo moet op zijn minst 13% alcohol bevatten.