ARNEIS

 

Ontspruit: april
Bloei: mei / juni
Beginrijping/kleurverandering: juli / augustus
Rijping: september
Oogst: september
Snoeisysteem: Guyot of gemengd systeem met één vruchtdragende stok met 10-12 knoppen

Arneis wordt geproduceerd uit de druiven van de gelijknamige wijnstoksoort die wordt verbouwd in verschillende gemeenten van de provincie Cuneo, op de linkeroever van de Tanaro-rivier. Volgens de legende werd Tanaro door Persephone belast met de taak om het Roero-gebied te scheiden van de Langhe. Het belangrijkste element dat dit gebied onderscheidt, is de zandgrond. Sterker nog, er wordt vaak gezegd dat de wijnen gemaakt zijn op het strand.

De gemeenten waar Arneis wordt geproduceerd zijn: Canale, Corneliano d'Alba, Piobesi d'Alba, Vezza d'Alba, Baldissero d'Alba, Castagnito, Castellinaldo, Govone, Guarene, Magliano Alfieri, Montà, Montaldo Roero, Monteu Roero, Monticello d'Alba, Pocapaglia, Priocca, S. Vittoria d'Alba, S. Stefano Roero en Sommariva Perno. De namen in de procedurele richtlijn zijn Roero Arneis, Langhe Arneis en Roero Arneis Spumante, gemaakt met 100% Arneis-druiven en een maximale productie van 7.000 liter per hectare.


Arneis in het Piemontese dialect verwijst naar een ondeugend karakter, omdat het volgens de legende een druif is welke moeilijk te teken valt. In het verleden was Arneis het basisingrediënt van het eerste experiment voor het maken van vermout en tijdens de crisis van de wereldoorlogen werd hij tussen de rijen Nebbiolo geplant om de vogels weg te houden.
Deze wijn ontving het DOC-label op 31 januari 1989, terwijl de DOCG recenter is en dateert van 7 december 2004. Als gevolg van de kwaliteitsimpuls is er steeds meer vraag naar Arneis wijn.

De zachte en extreem doorlatende bodems van Roero vormen een basis van diverse lagen zand, een natuurlijk tapijt van mergel en minerale elementen die, samen met de temperatuurschommelingen, helpen bij het telen van de Arneis druif, met heel intense aroma's van rijp fruit. Hij bezit een strogele kleur, met op jonge leeftijd groenachtige tinten.

De typische aroma's van Arneis zijn die van rijpe appels en gele perziken met een zijdezachte schil, gevolgd door die van witte bloemen, kamille, salie en acacia, terwijl in de mond de onmiddellijke frisheid plaats maakt voor een aangename afdronk van noten.

Deze wijn kan op jonge leeftijd perfect worden gecombineerd met gerechten bereid met magere vis, wit vlees, allerlei soorten groenten en zachte of medium gekruide kazen.

Ga naar de wijnen gemaakt met Arneis