BARBERA

 

Ontspruit: april
Bloei: juni
Begin van de rijping/kleurverandering: augustus
Rijping: september
Oogst: eind september / begin oktober
Snoeisysteem: Guyot of gemengd systeem met één vruchtdragende stok met 10-12 knoppen

 

De Barbera is de meest geplante druifstok in Piemonte en een van de meest representatieve druiven voor de wijngeschiedenis van Piemonte.

Ze heeft een verscheidenheid aan variëteiten en dus ook smaakprofielen. Elk type reflecteert het gebied waar het wordt geproduceerd. De in Piemonte geproduceerde DOCG's en DOC's zijn:

Barbera d’Alba

Barbera d’Asti

Barbera del Monferrato

Piemonte Barbera

Colli Tortonesi

De laatste jaren heeft de Barbera druif een flinke kwaliteitsimpuls gekregen. Waar het vroeger voornamelijk op kwantiteit ging ligt de nadruk nu op het vervaardigen van hoogwaardige wijnen met bewaarpotentieel.

Het verhaal gaat dat de wijn 'Barbera' werd genoemd, bekend als 'vinum Berberis', vanwege het sap dat rood is, met een kersensmaak die zuur en samentrekkend is. De wijn werd lange tijd te rustiek geacht om aan te kunnen slaan bij een groot publiek. De Barbera heeft namelijk van nature een redelijk hoge zuurgraad, iets wat door veel wijnmakers door middel van blenden en/of rijping wordt opgelost en waardoor er tegenwoordig prachtige kwaliteitswijnen te voorschijn komen.

De ontwikkeling van deze druif in Piemonte is te danken aan de graaf Pietro Francesco Cotti die in 1690 begon met de teelt in zijn landgoederen in Neive.
Het productiegebied van de DOC Barbera d’Alba omvat 54 gemeenten van de provincie Cuneo, zowel op de rechter als de linker overs van de Tanaro-rivier. De benaming onstond op 25 mei 1970.
Barbera d’Alba DOC wordt geproduceerd met een Barbera-druiven percentage van tussen de 85% en 100%.

Barbera is een druivenras dat goed bestand is tegen slechte weersomstandigheden zoals hagel of terugkerende vorst en zelfs ziekte. Door zijn veelzijdige karakter kan hij zich in allerlei omgevingen nestelen. Zij wordt dan ook gewaardeerd om het doorzettingsvermogen en de intensiteit van zijn productievermogen, samen met haar hoge levensverwachting.

Barbera d’Alba valt op door zijn zachte persoonlijkheid, het is een allemansvriend met gracieuze tannines voortkomend uit de aanwezigheid van meer zandige en kleiachtige lagen in de grond van de Langhe en Roero. Het resultaat is een verfijnde en elegante wijnstructuur. In het glas vertoont deze wijn een zeer helder robijnrode kleur met blauwachtige en violette tinten. De aroma's van framboos, zwarte bes en kers zijn volop aanwezig en creëren een fluwelig gevoel in de mond dat doet denken aan zoete jam, kaneel, bittere cacao en bladeren en een uiteindelijk bijna tabak-achtige nasmaak.

Breed te combineren met gevulde pasta's, vlees, noten, (oude) kazen zoals pecorino en toma.

Ga naar de wijnen gemaakt van Barbera druiven