BURZI

Burzi


In het gemeente Santa Maria, onderdeel van La Morra bevindt zich het jonge wijnhuis Burzi. Opgericht door Alberto en zus Caterina Burzi, nazaten van een van de grondleggers van cantina Terre del Barolo in Castiglione Falletto.
Gedreven door het feit wijnen te willen maken welke het verhaal vertellen van het land waar ze zijn opgevoed. Albert is een nieuw soort wijnmaker die bijna op een wetenschappelijke manier de wijnbouw benadert. Hij laat zich niet vangen in het hokje traditioneel of modern, hij haalt het beste uit de middelen die hij tot zijn beschikking heeft en maakt daar kwalitatief hoogstaande wijnen van. Wijnen die zoveel mogelijk tot hun volle potentie komen en zowel druif, terroir en wijnmaker weerspiegelen.
Voor de Barbera hebben ze ervoor gekozen een enorme plantdichtheid aan te houden om de plant harder te laten werken en zodoende sterker te maken wat uiteindelijk geconcentreerder fruit oplevert, daarnaast wordt er groene oogst toegepast. Tegenover deze moderne aanpak in de wijngaard wat betreft de Barbera staat de bijna bejaarde leeftijd van de wijnstokken op hun cru Capalot, deze stammen namelijk nog van voor de tweede wereldoorlog.
Alberto hoedt dan ook als een vader over de wijngaarden welke al decennialang familiebezit zijn.
In de kelder wordt de wijn gegeven wat hij nodig heeft. Voor de Barolo Capalot werd voor de 2016 bijvoorbeeld gebruik gemaakt van bijna 50 dagen maceratie. Iets wat vroeger standaard was voor Barolo wijnen maar tegenwoordig bijna niet meer voorkomt.
De rijping gebeurt op groot hout en duurt minimaal 18 maanden maar ook hier wordt weer gekeken naar wat de wijn nodig heeft.
De Burzi wijnen worden wat mij betreft gekenmerkt door hun frisheid en ronde mondgevoel. Dat voel je in al hun wijnen terug. Ze hebben ook een soort strakheid (fris/groente/tannine/sappig) waar wij heel blij van worden.
In onze ogen een bijzonder wijnhuis waar u zeker iets van geproefd moet hebben!

Ga naar de wijnen van Burzi

 

Alberto Burzi Barolo