BAROLO VOOR BEGINNERS

Voor iedereen die nog geen idee heeft wat Barolo is:

 

Waar ligt Barolo?

Het dorp Barolo ligt in Noord-West Italië in de regio Piemonte en de wijnregio Langhe. Tussen Turijn en de Middelandse Zee.

Hoe groot is de Barolo regio?

Ongeveer 2000 hectare.

Van welke druif wordt een Barolo van gemaakt?

 Van de Nebbiolo druif. Deze heeft drie sub variëteiten; Lampia, Michet en Rose.

Hoe smaakt een Barolo?

Dat hangt af van heel veel zaken. Elk jaar komen er zo'n 1200 verschillende Barolo's op de markt en elke jaar is anders, elke wijngaard is anders, elke wijnboer werkt anders. Het is dus niet eenduidig te zeggen. Barolo wijn heeft over het algemeen veel complexiteit, heel een ellengalnge afdronk en een hoog tannine gehalte. Aroma's die in een Barolo voor kunnen komen zijn: rood en zwart fruit, leer, tabak, koffie, truffel, chocola, cacao, groene kruiden, en oosterse kruiden.

Is Barolo een natuurwijn?

De definitie van natuurwijn is:

Natuurwijn is een zo natuurlijk mogelijk product, gemaakt met minimale interventie en geen of minimale toevoegingen.

Laten we voorop stellen dat al onze familiebedrijven zo biologisch en natuurlijk mogelijk werken. Simpelweg omdat ze het zich niet kunnen veroorloven het kostbare land wat ze bezitten te vergiftigen. Daarnaast zijn het alle ambachtsmensen, waarbij de kwaliteit van het product in alle gevallen de graadmeter is. Dat betekent dat ze er alles aan doen en zo eerlijk en puur mogelijk product te produceren zonder of met zo weinig mogelijk toevoegingen van het een of ander.

Waarom is een Barolo wijn “duur”?

Omdat het erg kostbaar is een Barolo te produceren. Dat begint al met het feit dat Barolo pas in het 4de jaar na de oogst op de markt gebracht mag worden. Dit betekent dat de wijnboer dus ook deze volledige periode de wijn moet huisvesten. Daarnaast is de Nebbiolo (de druif voor Barolo) de wijnstok die het eerste ontspruiten en het laatste geoogst wordt, met als gevolg veel langer risico op het (deels) mislukken van de oogst.

Wat kost een fles Barolo?

Een fles goede kwaliteit Barolo van een bestaande wijnboer heb je vanaf zo'n 30 euro. Een maximumprijs is er eigenlijk niet. Een fles Barolo uit 1971 van een goed wijnhuis kan duizenden euro's opleveren.

Er zijn af en toe ook flessen Barolo in de aanbieding bij de diverse grootgrutters. Het is niet per se gezegd dat dit slechte wijnen zijn maar over het algemeen zullen ze niet de kwaliteit hebben wat er van een Barolo verwacht mag worden. Vaak gaat het om overgebleven product van een lagere kwaliteit.


Wat is de beste/lekkerste Barolo?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven aangezien dat een smaakkwestie is. Het is een goed idee om Barolo te leren kennen door van verschillende wijnboeren en uit verschillende regio's Barolo wijnen te drinken en zo een beeld te krijgen van waar de voorkeur ligt.

Welke Barolo moet ik kopen?

Hoe lang kan ik een Barolo bewaren?

Barolo is bij uitstek een bewaarwijn.

Hoe lang moet ik wachten totdat ik mijn Barolo kan drinken?

 

Bij welke gerechten drink je een Barolo?


 

Barolo dorp