DE NEBBIOLO DRUIF

Zowel Barolo als Barbaresco wordt gemaakt van 100% Nebbiolo druiven en het is dan ook geen toeval dat de Nebbiolo druif het allerbeste uit zichzelf naar boven haalt in deze twee in de Langhe gelegen appellaties welke enkel gescheiden zijn door de stad Alba (bekend van de witte truffel). Pogingen om Nebbiolo ook elders te verbouwen tot een goede wijn zijn grotendeels mislukt en het is dan ook geen toeval dat de Nebbiolo druif mondiaal gezien één van de minst geplante druiven is. Zo’n 90% van alle Nebbiolo wijngaarden ter wereld bevinden zich dan ook in Piemonte. Waarvan zo’n 80% in de Langhe. Er wordt dat ook wel gezegd dat de Nebbiolo een druif met heimwee is en alleen thuis in de Langhe vol tot zijn recht komt. Laten we het er op houden dat de Nebbiolo enorm gevoelig is voor geografische en klimatologische omstandigheden en dat die specifieke volmaakte groeiomstandigheden zich nu net bevinden in de Langhe.

Nebbiolo is tevens de eerste druif die ontspruit en de laatste die geoogst wordt. Het is dus een druif die veel tijd nodig heeft om tot een goede rijping te komen en dat levert nu juist de intensiteit en complexiteit op wat de druif zo bijzonder maakt. Een grote hulp hierbij is wederom het micro-klimaat van Piemonte met warme dagen en koele nachten. De ideale klimatologische omstandigheden voor een Nebbiolo druif.

Buiten de Barolo-appellatie wordt de druif ook redelijk succesvol verbouwd in Noord-Piemonte waar hij bekend staat als Spanna, in de regio Lombardije in Valtellina onder de naam Chiavennasca en in Varese waar het gedeclasseerd wordt tot een een IGT wijn met de naam Ronchi Varesini en in Valle d'Aosta onder de naam Picotener, Picotendre of Picotendro.

Grofweg wordt er voor de Barolo gemaakt in de Langhe gebruikt gemaakt van drie sub-variëteiten aan Nebbiolo. Michet, Lampia en Rosè, waarbij de laatste  overigens steeds minder voor komt. De Michet bestaat uit kleinere trossen en levert over het algemeen de kwalitatief betere druiven op waar de Lampia het meest stabiel presteert en kwantiteit levert.