DOLCETTO

 

Ontspruit: april
Bloei: juni
Begin rijping/kleurverandering: augustus
Rijping: september
Oogst: september
Snoeisysteem: Guyot of gemengd systeem met één vruchtdragende stok met 8-10 knoppen

 

Dolcetto d’Alba is een DOC-wijn die alleen in de provincies Asti en Cuneo geproduceerd mag worden. Traditioneel gezien is het Langhe's meest geconsumeerde tafelwijn. In de minder rijke tijden van de vorige eeuw werden de Dolcetto wijnen door de wijnboer gedronken en de duurdere Nebbiolo wijnen verkocht.

Dolcetto d'Alba is een van de meest typische en wijdverbreide wijnstokken in Piemonte en dankt zijn naam waarschijnlijk aan de zoetheid van de rijpe druiven, of, volgens een andere theorie, aan het woord "dosset", dat in het Piemontese dialect verwijst naar een lage heuvel. Dolcetto gedijt namelijk prima op lage gedeeltes van de heuvel. Dat is ook de reden dat er nog relatief veel Dolcetto-wijnstokken geplant staan, hij kan prima naast Nebbiolo bestaan. Dat wil overigens niet zeggen dat het een makkelijk te telen druif is. Voornamelijk het moment van oogsten is voor de Dolcetto van levensbelang. Het kan het verschil maken tussen een fantastische of middelmatige wijn.

De wijn gemaakt van Dolcetto-druiven is al eeuwenlang een van de hoofdrolspelers van het plattelandsleven in Piemonte en werd als ruilmiddel gebruikt voor het verkrijgen van olie,zout en ansjovis uit de regio Ligurië. Desalniettemin is informatie over Dolcetto pas te vinden vanaf de achttiende eeuw. De wijn Dolcetto d’Alba kreeg in 1974 het DOC-label.

Het productiegebied van de wijn Dolcetto d'Alba DOC omvat het hele grondgebied van de gemeenten Alba, Albaretto della Torre, Arguello, Barolo, Benevello, Borgomale, Bosia, Camo, Castiglione Falletto, Castiglione Tinella, Castino, Cossano Belbo, Grinzane Cavour Lequio Berria, Mango, Monforte d'Alba, Montelupo Albese, Neviglie, Rocchetta Belbo Rodello, S. Stefano Belbo, Serralunga d'Alba, Sinio, Treiso, Trezzo Tinella in de provincie Cuneo, de gemeente Coazzolo in de provincie Asti, en een deel van het gemeentelijk grondgebied van Barbaresco, Cherasco, Narzole, Neive, Novello, La Morra, Roddi, Verduno, Roddino, Torre Bormida en Cortemilia.

Kleur: robijnrood, nijgend naar paars
Parfum: wijnkelder, aards, aangenaam, donker fruit, bitter
Smaak: droog, aangenaam bitter, met een matige zuurgraad, goede body en harmonieus.

Erg lekker bij anti-pasta en bij verschillende soorten risotto en ravioli, kalfsvlees en rundvlees.

Ga naar de wijnen gemaakt van Dolcetto druiven