FAVORITA

Favorita druif

 

Ontspruit: april
Bloei: juni
Begin rijping/kleurverandering: augustus
Rijping: eind september/begin oktober
Oogst: oktober

De naam Favorita komt voort uit het feit dat deze druif door de eeuwen heen de harten heeft veroverd van de lokale wijnbouwers en aldus hun favoriete druif is geworden. Anders dan de Arneis heeft Favorita een langer bewaarpotentieel.

Waarschijnlijk van Ligurische en nog eerder Sardijnse origine, evenals de Vermentino of Pigato (waar zij identiek aan is). Favorita gedijt het best op de gronden van de Roero en dat al sinds einde 18e eeuw, zij geeft in dit gebied intense witte wijnen en een grote productie.

De Favorita-druif heeft een witte bes, middelgroot tot groot, bolvormig of ellipsvormig, kort met een medium wasachtige, groenachtige schil die goudgeel of amber wordt als hij goed wordt blootgesteld aan de zon. De opbrengst van de Favorita-druif is hoog en de productie is constant, daarom wordt er vaak voor gekozen green pruning toe te passen om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen.

Favorita-wijnen hebben een strogele kleur, helder, met aanhoudende aroma's van citrus en fruit. In de mond zijn Favorita-wijnen fris, fruitig, verfrissend met een zachte afdronk.

Tot voor kort werden Favorita-druiven in blends gebruikt om frissigheid toe te voegen, maar in de afgelopen jaren is zij tot wasdom gekomen en worden Favorita-wijnen steeds meer gewaardeerd als op zich staande wijnen. Favorita-wijnen zijn perfect als aperitief, bij vis, bij typisch Piemontese anti pasti gerechten of bij risotto gerechten.