FREISA

 

Ontspruit: april
Bloei: juni
Begin rijping/kleurverandering: augustus
Rijping: september
Oogst: september
Snoeisysteem: Guyot met één vruchtdragende stok met 12-14 knoppen

 

Freisa is een autochtone zwarte druivensoort in Piemonte, wijdverbreid in de Monferrato van Asti en Casalese, tot aan de Langhe van Cuneo, de heuvels van Turijn tot aan de heuvels van Saluzzese, Pinerolese, Canavese en Novarese. Het is een rustieke druivensoort, ideaal in dit gebied met veel droogte in de zomermaanden.

Freisa heeft een zeer lange geschiedenis, in feite dateren de eerste schriftelijke verslagen uit de zestiende eeuw toen er werd gesproken over een zeer gewaardeerde wijn met de naam Fresearum. Het was in die tijd ook een van de meest geplante druifstokken in Piemonte. Er zijn tenminste twee soorten Freisa gedocumenteerd, de Freisa Piccola, minder productief en geschikter voor heuvelachtige gebieden, en de Freisa Grossa, productiever maar kwalitatief minder.

De Freisa heeft lange cilindrische trossen, licht gevleugeld, bijna schaars. De druiven zijn ovaal van gemiddelde grootte met zeer leerachtige schillen, zwart van kleur neigend naar blauw. Freisa is een krachtige wijnstok en heeft een middelhoge opbrengst, vooral in het Grosso-subtype. Het heeft een middellange rijping en wordt gekweekt via het Guyot systeem, met uitgebreide en lange snoei. Freisa is goed bestand tegen ziekten en schimmels, al is ze wel gevoelig voor meeldauw. De kleiachtige en mergelachtige bodems van Piemonte zijn een uitstekende plek voor Freisa. Freisa geeft de wijnen kleur en een goede concentratie aan tannine en daarnaast volfruitige aroma's. De zure component en de structuur maken het een bewaarwijn voor de middellange termijn. In de mond droog en licht sprankelend soms zelfs ziltig. Jong is het een frisse wijn met levendigheid en glans, na verloop van tijd krijgt de wijn meer volwassen tonen, met fruit in jam en wat tertiaire hints. Er bestaan ook zoete Freisa wijnen. Freisa gaat goed samen met vleeswaren, onbewerkt rood vlees en gerijpte kazen, maar het kan ook worden geserveerd bij voorgerechten waarin vlees verwerkt is.

 Ga naar de wijnen gemaakt met Freisa druiven