NASCETTA

 

Ontspruit: februari
Bloei: juni
Begin rijping/kleurverandering: augustus
Rijping: half september
Oogst: september
Snoeisysteem: Guyot of gemengd systeem met één vruchtdragende stok met 10-12 knoppen

 

Nascetta, Anascetta of Nas-cëtta, zijn de namen die door de eeuwen heen zijn gebruikt om deze druivensoort aan te duiden. De Nascetta-druif komt oorspronkelijk uit het gebied rondom Alba en wordt verbouwd in de heuvels tussen Barolo en Novello. Al in 1877 wordt er gesproken over "zeer delicate druiven en voortreffelijke wijn". Destijds werd deze druif voornamelijk gebruikt om mee te blenden en als tafelwijn. In de loop der jaren is deze variëteit echter uit het zicht verdwenen en we mogen van geluk spreken dat de druifstokken voor uitsterven behoed zijn gebleven. Eind jaren 80 begin jaren 90 werd de Nascetta weer tot leven gewekt vanuit een aantal tussen de Nebbiolo staande wijnstokken en wel in de gemeente Novello, waar de Nascetta dus herboren is. Het is dan ook Novello dat zich mag voorstaan op een aantal geweldige  Nascetta wijnen.

Pas sinds kort zijn er meer wijnmakers geïnteresseerd geraakt in Nascetta. Reden hiervoor is dat er naast Arneis en enkele uitzonderingen na, echte grote witte wijnen ontbreken binnen de Langhe, traditioneel natuurlijk minder belangrijk in dit gebied. In 2002 werd Nascetta onderdeel van de Langhe DOC en in 2010 werd het Langhe "Nas-cëtta" type van de gemeente Novello DOC apart erkend. Uitsluitend verkregen uit de Nascetta-druivensoort van de gemeente Novello en met een opbrengst van hooguit 90 qt..

De kalkachtige kleiachtige mergels van de Langhe geven de Nascetta-wijnen structuur, zuurgraad, complexiteit en mineraliteit. De Nascetta heeft uitstekende oenologische kenmerken: recente analyses van de terpenen van de druiven classificeren de Nascetta als een semi-aromatische druivensoort, met een mooi gehalte aan aromatische stoffen. De aroma's van de wijn worden voornamelijk gevormd door fermentatie, net als bij Sauvignon.

De Nascetta-wijn heeft een strogele kleur, helder en schitterend. De neus geeft hints van witte bloemen, citrus en fruitige aroma's. In de mond is het een wijn met een goede structuur en opmerkelijke frisheid, omhullend, hartig, met een licht bittere afdronk. De goede zuurgraad en structuur geven de wijn een lange levensduur, wat haar geschikt maakt voor zowel staal als hout vinificatie. Zij past goed bij voorgerechten op basis van schaaldieren, rauwe vis en groenten, maar ook bij voorgerechten op basis van vis en delicate gerechten van wit vlees of bij verse kazen.

Ga naar de wijnen gemaakt met Nas-cetta druiven