Serralunga d'Alba

De Barolo's van Serralunga staan bekend om hun krachtige tannine, debet hieraan zijn de Serralungese gronden van grijze mergel en zandsteen, bestaande uit bijna cement-achtig kiezelzand. De aanwezigheid van calciumcarbonaat en ijzer geeft de bodem een rood-grijze kleur. Hier bevinden zich de oudste bodemlagen welke zo'n 12 miljoen jaar geleden zijn gevormd. Barolo's uit Serralunga zijn krachtige explosieve wijnen rijk aan tannine welke beschouwd worden als echte bewaarwijnen.

Serralunga, wat letterlijk lange kas betekent, een naam ontstaan door zijn ligging; langgerekt en gedrapeerd over een heuveltop en ook met dank aan het micro-klimaat wat er heerst, bestaat uit een aantal concentrische ringen aan bebouwing welke om het uit de 14e eeuw stammende majestueuze kasteel liggen. Het heeft een bevolkingsaantal van zo'n 500 personen en ligt in het oosten van de Barolo regio.

Het dorp heeft 39 MGA's waarvan Vigna Rionda het meest fameus is, daar komen dan ook pareltjes van wijnen vandaan en wordt gedeeld door maar liefst 11 wijnhuizen. Dat de bodems va Serralunga legendarische wijnen opleveren blijkt alleen al uit het feit dat ook de Monfortino van Conterno (één van de meest gewilde wijnen ter wereld) Serralungese roots heeft in de wijngaard Francia, een cru gelegen in het uiterste zuid-oosten van de appellatie.

MGA Cru Serralunga d'Alba