E. MOLINO
Sergio Molino is een hele bekende naam in de Piemontese wijnwereld en ver daarbuiten. Als geniale maar timide wijnmaker blijft hij echter graag op de achtergrond en zal hij uiterlijk niet snel herkend worden. Sergio is oenoloog voor een groot aantal wijnhuizen in Piemonte, andere delen van Italië en zelfs in Frankrijk. Zijn deskundigheid en passie voor het wijn maken heeft hem doen besluiten de 2,5 hectare wijngaard in de cru Bricco Rocca in La Morra, die sinds mensenheugenis in familiebezit is, weer zelf te gaan bottelen. Onder de naam E.Molino (de E staat voor Ernesto en is aldus een eerbetoon aan zijn vader die zo heette) bottelt Sergio zo'n 6 duizend flessen per jaar onderverdeeld in een Barbera Superiore, een Nebbiolo en een Barolo en in goede jaren een Barolo Riserva.
Sergio heeft een bijna obsessieve manier van wijn maken waarbij hij elk aspect op het land en in de wijnkelder wil begrijpen en zo mogelijk beheersen. Niet voor niets bevindt zich naast zijn wijngaard in Annunziata, exact gelegen tussen Barolo, Castiglione Falletto en La Morra op de Cru Bricco Rocca, een laboratorium waar hij bacteriën en enzymen bestudeert en waar hij nieuwe wijnstok klonen opvoedt.
Zijn uiteindelijke doel is om alle intrinsieke kenmerken van de druif over te brengen in het glas en zo min mogelijk kwaliteit te verliezen tijdens de vinificatie- en verouderingsfasen. Dat klink heel cliché maar het behelst een scala aan gevolgen; de beheersing van rijpheid, methoden, tijdstip en tijd van druiventransport, sorteren en persen van de druiven. Bij het wijn maken zelf betekent het het overwinnen van duizend kritieke momenten, het minimaliseren of juist blootstellen aan oxidatie, type rijpingsmateriaal, duur van de rijping, manier van klaren en eventueel filteren, afzonderlijke vinificaties binnen dezelfde wijngaard afhankelijk van ligging.
Sergio is een innemende, op andere momenten onmogelijke, man die je mee de wijngaard in neemt en dan urenlang kan praten over de wijn en het wijn maken zelf en aan de andere kant is hij soms dagenlang onbereikbaar, zelfs als je hem hard nodig hebt voor een aanstaand verscheping van wijn. Het zal de geest van het genie zijn, de nukken van de meester. Gelukkig zijn ze er nog, de wijnmakers die Barolo groot hebben gemaakt en die ons voorzien van alle plezier en genot wat de boventoon voert wanneer we een goed glas drinken. Sergio is er zo een!
Ga naar de wijnen van E. Molino