STEFANO PORRO

Wijnhuis La Castella - Barolo & Co

De nieuwe kroonprins van Serralunga is Stefano Porro. Welgeteld 1 hectare erfde de opa van Stefano in 1966, die hectare wordt sinds 2019 bewerkt, verwend en gekoesterd door Stefano die er zijn druiven voor de Nebbiolo en Dolcetto wijnen teelt.
De wijngaard is 25-30 jaar oud en schurkt zich tegen de Brea cru aan, welke volledig in beheer is van kwaliteitswijnhuis Brovia. Het fruit voor de Barbera komt van een vijftig jaar oude wijngaard in Monforte welke in het bezit is van zijn oom.
Het werk in de wijngaard wordt volledig manueel gedaan en met zo weinig mogelijk interventie. Daarnaast zoveel mogelijk biologisch en natuurlijk. Zo wordt stierenbloed, een organische meststof, gebruikt om zijn bodem te bemesten. De druiven worden tijdens de oogst handmatig in door Stefano zelf geselecteerd. Waar er voorafgaand in de maand augustus al een voorselectie heeft plaatsgevonden waar er gemiddeld 40% aan fruit wordt weggesnoeid.
Ook in de wijnkelder wordt er zoveel mogelijk natuurlijk gewerkt zonder toevoeging van gisten en met een lichte handmatige pressing van de druiven.. Stefano rijpt zijn Nebbiolo wijnen nu nog op tonneaux maar zodra er voldoende fruit is zal hij qua rijping overschakelen op de traditionele botte.
De ster van Stefano is rijzende en zijn wijnen zijn gewild en, door de kleine productie, schaars. Er wordt dan ook strikt op bestelling en voorinschrijving geleverd, elk jaar voert hij zijn productie een beetje op. In de toekomst wil hij naar de 7 duizend flessen toe groeien. Dat is dan ook gelijk de volledige capaciteit die het kleine wijnhuis heeft.