BAROLO VOOR BEGINNERS
ALLES OVER BAROLO & BAROLO WIJN
Waar ligt Barolo?
Het dorp Barolo ligt in Noord-West Italië in de regio Piemonte en de wijnregio Langhe. Tussen Turijn en de Middelandse Zee.
Hoe groot is de Barolo regio?
Ongeveer 2000 hectare onderverdeeld in 181 MGA (cru) wijngaarden verdeeld over 11 gemeenten.
Van welke druif wordt een Barolo gemaakt?
Van de Nebbiolo druif. Deze heeft drie sub variëteiten; Lampia, Michet en Rose.
Hoe smaakt een Barolo?
Dat hangt af van heel veel zaken. Elk jaar komen er zo'n 1200 verschillende Barolo's op de markt en elke jaar is anders, elke wijngaard is anders, elke wijnboer werkt anders. Het is dus niet eenduidig te zeggen. Barolo wijn heeft over het algemeen veel complexiteit, heeft een ellenlange afdronk en bevatvan nature veel tannine. Aroma's die in een Barolo voor kunnen komen zijn: rood en zwart fruit, leer, tabak, koffie, truffel, chocola, cacao, groene kruiden, en oosterse kruiden.
Is Barolo een natuurwijn?
De definitie van natuurwijn is:
Natuurwijn is een zo natuurlijk mogelijk product, gemaakt met minimale interventie en geen of minimale toevoegingen.
Laten we voorop stellen dat al onze familiebedrijven zo biologisch en natuurlijk mogelijk werken. Simpelweg omdat ze het zich niet kunnen veroorloven het kostbare land wat ze bezitten te vergiftigen. Daarnaast zijn het alle ambachtsmensen, waarbij de kwaliteit van het product in alle gevallen de graadmeter is. Dat betekent dat ze er alles aan doen en zo eerlijk en puur mogelijk product te produceren zonder of met zo weinig mogelijk toevoegingen van het een of ander.
Waarom is een Barolo wijn “duur”?
Omdat het erg kostbaar is een Barolo te produceren. Dat begint al met het feit dat Barolo pas in het 4de jaar na de oogst op de markt gebracht mag worden. Dit betekent dat de wijnboer dus ook deze volledige periode de wijn moet huisvesten. Daarnaast is de Nebbiolo (de druif voor Barolo) de wijnstok die het eerste ontspruiten en het laatste geoogst wordt, met als gevolg veel langer risico op het (deels) mislukken van de oogst.
Wat kost een fles Barolo?
Een fles goede kwaliteit Barolo van een bestaande wijnboer heb je vanaf zo'n 30 euro. Een maximumprijs is er eigenlijk niet. Een fles Barolo uit 1971 van een goed wijnhuis kan duizenden euro's kosten.
Waarom is een Barolo bij de Lidl of Aldi zo goedkoop?
Er zijn af en toe ook flessen Barolo in de aanbieding bij de diverse grootgrutters als Lidl en Aldi. Het is niet per sé gezegd dat dit slechte wijnen zijn maar over het algemeen zullen ze niet de kwaliteit hebben wat er van een Barolo verwacht mag worden. Vaak gaat het om overgebleven product van een lagere kwaliteit.
Wat is de beste/lekkerste Barolo?
Daar is geen eenduidig antwoord op te geven aangezien dat een smaakkwestie is. Het is een goed idee om Barolo te leren kennen door van verschillende wijnboeren en uit verschillende regio's Barolo wijnen te drinken en zo een beeld te krijgen van waar de voorkeur ligt.
Wat is het verschil tussen een Barolo en een Barbaresco?
Barolo en Barbaresco zijn beide Piemontese wijnen gemaakt van de Nebbiolo-druif, maar komen uit twee verschillende DOCG-regio's. Beide gebieden liggen even buiten Alba. Heel zwart wit gezegd; Barolo staat bekend om zijn volle smaakprofiel met flinke tannine, terwijl Barbaresco een delicater aroma en zachtere tannines heeft. Beide wijnen hebben vaak tonen van kersen, rozenblaadjes, teer, leer, tabak en drop. Een ander verschil tussen de twee wijnen is dat Barolo minimaal drie jaar moet rijpen voordat hij op de markt wordt gebracht, terwijl Barbaresco al na twee jaar rijping kan worden verkocht.
Ga naar alle onze wijnen uit de Barolo regio >