ROSSESE BIANCO
Ontspruit: april
Bloei: juni
Begin rijping/kleurverandering: augustus
Rijping: augustus/september
Oogst: september
Snoeisysteem: Guyot of gemengd systeem met één vruchtdragende stok
Rossese Bianco is een Italiaanse witte druivensoort die dateert uit de 15e eeuw. Hij wordt voornamelijk geteeld in de regio Ligurië waar hij al eeuwenlang wordt verbouwd, maar wordt ook in Piemonte geteeld. De naam Rossese is afgeleid van zijn rode broertje waar de druiven een bijna donkerroze kleur krijgen wanneer ze rijp zijn.
Wat de wijnbouw betreft, hebben Rossese Bianco-druiven een vrij lang groeiseizoen en rijpen ze laat; meestal rond half september tot begin oktober, afhankelijk van het klimaat en de wijnoogst. Ze zijn middelgroot met een dikke schil en zijn zeer aromatisch met tonen van honingraat en abrikozenbloesem.
De wijnstokken hebben de neiging om eind mei of begin juni te bloeien, waardoor ze een van de laatste bloeiende variëteiten onder Italiaanse witte wijnen zijn. Door deze vertraging hebben ze meer tijd om suikers op te bouwen terwijl ze hun zuurgraad tijdens de oogst behouden. Het oogsten wordt met het oog kop de deilcate aard van de druif met de hand gedaan.
Over het algemeen wordt Rossese Bianco beschouwd als een uitstekende variëteit voor het produceren van droge witte wijnen van hoge kwaliteit met complexe aroma's zoals acaciabloemen, nectarinesap, gele appels en mineralen zoals kalkstof - allemaal goed uitgebalanceerd met een grote frisheid dankzij de van nature hoge zuurgraad in het rijpingsstadium (oogsten).