BOASSO FRANCO

Een oneindig lijkend slingerweggetje voert je langs diverse ansichtkaartwaardige uitzichten door het gehucht Parafada richting Gabutti, de thuisbasis van Franco Boasso, een aimabele wijnmaker van de oude stempel. Als je geluk hebt  kom je hem ergens onderweg op zijn tractor in de velden tegen. Sandalen en een hemd aan, strooien hoedje op en lekker de hele dag op het land werken. Tegenwoordig in het wijnmaken bijgestaan door de twee zonen Ezio en Claudio maken ze op traditionele wijze een mooie lijn aan Piemontese wijnen. Er wordt voor de Barolo, Nebbiolo en Barbera gebruik gemaakt van middelgroot tot groot gebruikt hout. Naast de rode wijnen voeren ze een prachtige Arneis van een mooie gelegen wijngaard in de Roero en een Moscati d'Asti uit Serralunga.


Naast de 30.000 flessen wijn producerende "cantina" beheert de familie een agriturismo, welke net als zijn privé-huis midden tussen de twee wijngaarden Gabutti en Gabutti-Marianot ligt, op steenworp afstand van Serralunga.
Gabutti staat bekend als een van de betere cru's in Serralunga en Barolo Gabutti van Boasso is dan ook een van onze favoriete Barolo's. Naast de Gabutti maakt Boasso ook een Barolo Serralunga, een Barolo Margheria en in de betere jaargangen een Barolo Margheria Riserva van de gelijknamige cru welke je aan de zuid-west kant van Serralunga vindt. Het wijnhuis Boasso werkt sinds het moment dat ze onder eigen label bottelen op de traditionele manier, oftewel een lange periode van fermenteren en een rijping van tenminste 36 maanden op grote houten vaten. Wij importeren als enige importeur in Nederland de wijnen van dit prachtige familiebedrijfje en daar zij we trots op. Naast de Barolo produceren ze ook een heerlijke Dolcetto, Barbera Superiore en Langhe Nebbiolo alsmede een echte Arneis uit de Roero streek en een Moscato d'Asti van een veld in Serralunga(!)

Ga naar de wijnen van Franco Boasso