LUIGI PIRA

Luigi Pira

Vanaf het terras van wijnmaker Gianpaolo Pira heb je een prachtig uitzicht over 2 historische cru's van Serralunga waar Pira zijn Barolo Marenca en Margheria van maakt. Iets verderop is nog de helling van de legendarische cru Vignarionda zichtbaar, een andere (in dit geval wereldberoemde) wijngaard waar Pira een Barolo van produceert.
Grondlegger, naamgever en vader Luigi Pira, helaas in 2021 overleden, verbouwde al decennia lang druiven in en rondom Serralunga. Deze werden verkocht aan de grote wijnhuizen uit Alba. Begin jaren negentig van de 20ste eeuw wordt door zoon Gianpaolo van strategie veranderd en wordt kwaliteit het speerpunt. Sinds de jaren 90 maken ze onder eigen label een klassiek en kwalitatief hoogstaande Piemontese lijn aan rode wijnen. Gianpaolo, naast wijnmaker fervent truffelzoeker en boegbeeld van het bedrijf, zwaait de scepter in de kelder, zijn broers Romolo en Claudio zijn over het algemeen op het land te vinden.
De Barolo's van Pira staan garant voor kwaliteit en karakter. Ze zijn een weerspiegeling van de Serralunghese "roots" van de Pira's.
Pira maakt gebruik van een redelijk moderne manier van wijn maken en gebruikt zowel klein als groot eiken om zijn Barolo's te rijpen. Ze kijken bij Pira heel goed naar wat de druif nodig heeft om een zo goed mogelijke Barolo wijn te genereren. Zoals eerder gezegd zijn het wijnen vol karakter, diepgang en structuur, elk glas is een ontdekkingsreis. Net als het Piemontese volk hebben ook de Barolo's van Pira Barolo's even tijd nodig om zich te openen en van hun beste kant te laten zien, maar zodra hij dan ook een tijdje door je glas gewalst is zul je dubbel beloond worden met een wijn die staat als een huis. Niet voor niets drinkt de grote Gaja steevast Pira wijn wanneer hij Serralunga bezoekt.

Ga naar de wijnen van Luigi PIra 

Luigi Pira