MARIO MARENGO

Mario Marengo


Dit historische wijnhuis werd in 1899 opgericht door de familie Marengo. Mario Marengo is de huidige eigenaar en erfgenaam van oprichter Marco. Sinds de overname heeft hij samen met zijn vrouw Jenny en zoon Stefano (oenoloog) zowel in de wijngaard als in de kelder belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de manier van wijn maken en druiven verbouwen. Zodoende heeft het huis een geweldige kwaliteitsimpuls gekregen en de wijnen van Marengo vinden dan ook gretig aftrek in binnen en buitenland.
Ze bezitten slechts 6 hectare aan wijngaard waarvan 1,2 hectare Brunate, een van de belangrijkste cru's in La Morra en 1 hectare in Bricco delle Viole, een van de belangrijkste cru's in Barolo. Deze twee wijngaarden zijn al vijf generaties lang eigendom van de familie Marengo. De eerste Barolo botteling met het Brunate label was in 1974. Bricco delle Viole volgde pas in 1997.
Filosofie van de huidige wijnboer Marco is om zoveel mogelijk te respecteren wat de wijngaarden hem geven, het werk op het land is voor hem belangrijker dan het werk in de kelder.
Naast de cru's mag ook de Barolo Classico een blend van de gaarden Roncaglie, Serradenari, Boiola en Fossati in La Morra niet onvermeld blijven. Persoonlijk zijn wij erg onder de indruk van deze Classico.

Als klap op de vuurpijl bezitten de Marengo's nog een stuk land op de legendarisch historische Valmaggiora heuvel, een soort amfi theater in Vezza d'Alba, Roero. Met de druiven afkomstig van dit uitzonderlijke perceel maken ze een kleine duizend flessen Nebbiolo d'Alba.

De manier van wijn maken van Marengo mag gerust modern heten. Normaal gesproken heeft dat niet onze voorkeur maar voor Marengo maken we graag een uitzondering. Er wordt erg goed gekeken naar wat de druif nodig heeft om een zo best mogelijke wijn te produceren. Daarbij kiest het huis voor gebruikt en nieuwe barrique voor de rijping.

Met zo'n 30 duizend flessen per jaar en wijngaarden op de beste cru's is dit een wijnhuis waar wij heel erg blij van worden.

Ga naar de wijnen van Mario Marengo
 

Mario Marengo, La Morra