Kwaliteitsniveau oogstjaren

2019
Een ongewoon warme, droge winter werd gevolgd door een warme maand maart waardoor de wijnstokken 14 dagen eerder dan "normaal" ontsproten. Een koude, regenachtige april en mei vertraagde groei en bloei weer met twee weken en bovendien resulteerde het in onregelmatige vruchtzetting en losse trossen. Een warme juni en een redelijke hoeveelheid regen in een zeer hete juli zorgden voor een krachtige groei. Hevige hagelbuien in augustus hebben enkele Monferrato-wijnstokken beschadigd maar het grootste deel van Barbaresco en Barolo bleef gespaard van onheil. Met 15% minder opbrengst dan in 2018 mag 2019 hoopvol worden tegemoet gezien.

2018
Een zucht van verlichting na een "redelijk somber" 2017, met hoge volumes van goede kwaliteit in alle grote variëteiten. Het jaar begon koel maar eindigde warm, en tijdens de hele oogst bleef het goed weer.

2017
Een uitzonderlijk warme maart maand zorgde voor een vroeg ontspruiten van de wijnstokken, waarna de vorst in april veel schade aanrichtte. Ook droogte beïnvloedde de opbrengsten in de hele regio en de hittegolf in de zomer resulteerde in een kortere rijpingsperiode dan normaal. Normaal gesproken remt dit de aromatische ontwikkeling. Koele nachten hebben de kenmerkende hoge zuurgraad van de rode wijnen in de regio gelukkig wel weten te behouden.

2016
Heel Piemonte produceerde in 2016 wijn van uitstekende kwaliteit, met een rijpheid die past bij het al zeer goede 2015 maar met stevigere tannine en een hogere zuurgraad. Door de ideale oogstomstandigheden kon de Nebbiolo volledig rijpen en ook de opbrengsten waren hoger dan gemiddeld. Arneis deed het ook goed en produceerde nauwkeurige, sappige witte wijnen.

2015
Een uitzonderlijke oogst dankzij gezonde druiven en uitzonderlijk regelmatige trossen. Een zeer koude winter met veel sneeuw en een langdurig koel en regenachtig voorjaar vulden de water-reserves aan, wat later ook erg nodig bleek tijdens een van de heetste juli's ooit! Heel mooi wijnjaar, ook al hadden sommige druiven een relatief lage zuurgraad.

2014
Het tweede jaar op rij dat een nat en koel voorjaar volgde op een zeer natte winter. Half mei stegen de temperaturen, wat resulteerde in een regelmatige en snelle vruchtzetting die een vroege oogst en een royale opbrengst leek te beloven. Vanaf begin juli sloeg het weertype echter om naar koel en erg nat met vooral in de Barolo zone, enkele stevige hagelbuien die alle hoop op een geweldige oogstjaar in de war stuurden. Het resultaat was van wisselende kwaliteit, degenen die de oogst durfden uit te stellen werden toch nog beloond met een gezonde, zij het kleine oogst.

2013
Onophoudelijke regen in de winter en de lente vertraagde het ontspruiten van de knoppen en opende de deur voor schimmelziekten terwijl veel wijngaarden te drassig waren voor tractoren om deze te bestrijden. Vanaf half juli schoten de temperaturen omhoog en ze bleven hoog in augustus, zij het met koelere nachten. September was erg zonnig en droog wat uiteindelijk na een late oogst resulteerde in een heel erg mooi jaar.

2012
Een ongewoon hete zomer resulteerde onverwacht in Nebbiolos met een laag alcoholgehalte en een hoge zuurgraad. Een zeer koude februari maand met een overvloed aan sneeuw hielp bij het aanvullen van de water-reserves. Langdurig koel weer, tot ver in april, vertraagde het ontspruiten van de knoppen met twee weken. Daarna werd het weer regelmatiger met een warme juli maand, wel met verschillende plaatselijke hagelbuien welke de oogst in verschillende wijngaarden in Novello vernietigden. Augustus wasuitzonderlijk heet met temperaturen die ver boven de 40 ºC stegen, waardoor de wijnstokken stopten met groeien. Eind augustus kwam regen verkoeling brengen ​​en herstartte de (langzame) rijping. Een droge herfst zorgde voor een vertraagde oogst. De beste wijnen tonen mooie zure, balans en frisheid. Al met al een lichte vintage maar met verschillende uitstekende wijnen op het hoogste niveau.

2011
Een zeer heet jaar dat niettemin resulteerde in een aantal zeer goede, soepele, rijpe maar niet gekookte wijnen, ook al zorgt het hoge alcoholpercentage (15% en meer) ervoor dat sommige wijnen onevenwichtig zijn. Een zeer warm april schiep verwachtingen voor een oogst van vier weken eerder dan normaal. Een duidelijk koelere juni en juli vertraagden de groeicyclus aanzienlijk, maar augustus was weer zo heet dat de Dolcetto bijna hing te koken. De regen in begin september versnelde de rijping weer. Koele nachten redden de Nebbiolo van overrijpheid, maar de oogst was nog steeds twee weken eerder dan normaliter.

2010
Een nat voorjaar veroorzaakte een onregelmatige vruchtzetting en werd gevolgd door een vroege zomer met veel regen. Terwijl Dolcetto het meest te lijden had onder het korte, koele groeiseizoen, bleek Nebbiolo dankzij zijn kleine bessen en dikke schil veerkrachtig. Augustus werd heet, maar koele nachten hielpen de zuurgraad te behouden. Wat afkoelende regen begin september zorgde voor een langzame maar gestage ontwikkeling van de bessen. Onregelmatige vruchtzetting zorgde ervoor dat sommige producenten tijdens de oogst een strenge selectie moesten maken, maar het uiteindelijke resultaat wordt als uitstekend beschouwd: een klassieke vintage met veel zuurgraad, stevige maar rijpe tannines en een bijna perfecte balans in veel wijnen.

2009
Een koude winter met veel regen en sneeuw vertraagde het begin van de groeicyclus. Een ongewoon warme lente moedigde echter een snel ontspruiten en regelmatige vruchtzetting aan. Het was nog steeds warm in juni maar een natte juli verhoogde de schimmeldruk in de wijngaarden en verminderde in sommige gevallen de opbrengsten. Augustus was extreem heet en droog en dat bleef zo ​​tot half september. Door het gebrek aan regen ontstond waterstress en dit alles zorgde voor onregelmatige groeipatronen in de hele regio, waarbij sommige Barbera werden geplukt vóór de vroegrijpende Dolcetto. Het appelzuurgehalte was over het algemeen onder het gemiddelde, terwijl de tannines niet altijd volledig rijpten. De kwaliteit is onregelmatig, met voortreffelijkheid naast middelmatigheid. Daarentegen vertoont geen van de wijnen de smaken van gestoofd en gedroogd fruit van de al even verzengende oogst uit 2003.

2008
De soberheid van 2008 werd niet onmiddellijk herkend als basis-ingredient voor een wijn waarvan geweldige jaargangen van zijn gemaakt. Hoewel niet zonder uitdagingen voor de telers, resulteerde een lange en koele groeicyclus in gezonde Nebbiolo-druiven met een dikke schil vol extract en hoge suikerniveaus, gebalanceerd door een hoge zuurgraad. Hoewel de tannine in de meeste gevallen nog steeds onverzettelijk zijn, bevatten deze krachtige wijnen alle ingrediënten voor een aanzienlijke toename in complexiteit en gelaagdheid in de komende jaren.

2007
Hagel en dorre omstandigheden zorgden voor een jaar met een lage opbrengst, maar met fruit van goede kwaliteit.

2006
Een koele zomer werd gevolgd door een Indiase zomer onderbroken door twee regenbuien, maar de druiven waren sterk genoeg om deze te weerstaan.

2005
Gereduceerde oogst van fatsoenlijke maar onopvallende wijnen voor het drinken op middellange termijn.

2004
Veelbelovend met weinig weersinvloeden en goed uitgebalanceerde wijnen.

2003
Een hittegolf verschrompelde de druiven en dit resulteerde in onevenwichtig fruit, hoewel de oudste wijnstokken in Barolo en Barbaresco het extreme weer wisten te weerstaan ​​en een aantal uitzonderlijke wijnen opleverden.

2002
Piemonte's lange reeks van goede tot fantastische jaargangen werd uiteindelijk onderbroken door een jaargang met rampzalige hagelbuien in grote delen van Barolo, rot en onrijp fruit resulteerde in een extreem kleine en kwalitatief slechte oogst. De Barbera met zijn dunne schil heeft nog het meest moeten lijden tijdens dit jaar om snel te vergeten.

2001
Uitstekende kwaliteit (en kwantiteit), vroege oogst
en vergelijkbaar met de uitbundige jaargangen 1999 en 1997. Goede rijpheid en structuur maar af en toe een te lage zuurgraad.

2000
Zeer goed, mede dankzij een langdurige hittegolf van half augustus tot half september. Dolcetto's waren relatief eenvoudig, maar zowel Barbera als vooral Nebbiolo waren uitzonderlijk goed met een uitstekende zuurgraad en rijpheid en een geweldige smaakdefinitie. Voor de lange termijn.

1999
Nogmaals een zeer goede kwaliteit voor de Nebbiolo en Dolcetto wijnen, die veel succesvoller waren dan de laat rijpende Barbera. Uitbundige Barolo en Barbaresco zoals in 1997.

1998
Meer structuur en potentieel dan 1997 en enkele zeer fijne, elegante wijnen.

1997
Een heet groeiseizoen resulteerde in recordrijpheid. Mooie uitgesproken en volle wijnen werden afgewisseld met een flink aantal wijnen met een lage zuurgraad,

1996
Schitterend jaar voor Barolo en Barbaresco. Veel bewaarpotentieel.

1995
Rijke oogst van druiven die profiteerden van een zonnige herfst. Kwalitatief ietsje minder dan de vergelijkbare jaren1989 en 1990.

1994
Redelijke suiker- en zuurniveaus ondanks langdurige regens in september.

1993
Geen volledige rijping van de Nebbiolo en Barbera door herfstregens. Vergelijkbaar met 1988.

1992
Grote oogst, maar weinig geconcentreerd fruit.

1991
Kleine oogst van lichte tot middelzware, vroeg drinkbare wijnen.

1990
Krachtige wijnen en uitbundige aroma's, Zeer opwindende wijnen die een lange flesrijping zullen belonen.


1989
Fantastisch jaar, gezond fruit. Top Barolo's, zullen wachten belonen.


1988
Aanvankelijk overschat, maar desalniettemin fijne interessante gebalanceerde wijnen.

1985
Op enkele uitzonderingen na veel winnen die te vroeg vervaagd zijn.

1982
Heel erg Bordeaux deze jaargang. Veel bewaarpotentieel.

1978
Formidabele, bijna agressieve wijnen die zich in slakkentempo hebben ontwikkeld.

1971
Klassieke Barolo: zeldzaam maar zeer de moeite waard om op zoek te gaan naar de beroemde Barolo producenten uit die tijd.