BAROLO WARS

Ook de Barolo Wars hebben een grote stempel gedrukt op de evolutie van het produceren van Barolo.

Begin jaren 80 waarde er een ware revolutie door de Langhe, een nieuwe generatie wijnmakers eiste modernisering. De oude generatie werkte op een manier zoals ze dat al honderd jaar deden en rijpten hun prachtige wijn in oude grote houten “botte” (grote houten vaten) waar soms de gaten in zaten. Door het gebrek aan hygiëne werd de wijn enorm lang gefermenteerd. Onder aanvoering van Elio Eltare en na vele bezoeken aan hun Franse collega’s vlak over de grens werden de kleinere Franse barriques geïntroduceerd in de Langhe, iets waar de traditionalisten hun neus voor ophaalden, maar waar de internationale wijnwereld enorm enthousiast van werd.
Zo geschiedde het dat het fenomeen traditionalisten en modernisten binnen de Barolo-wereld geboren was. In die eerste jaren van de Barolo Wars ging het er zo heftig aan toe dat deze twee groepen elkaar het licht in de ogen niet wenste. Iets wat heden ten dage niet meer aan de orde is. Er bestaan nog steeds modernisten en traditionalisten maar qua wijn maken is het niet meer zo zwart wit als vroeger. Er wordt nu door een groot deel van de wijnmakers bijvoorbeeld gewerkt met zowel barrique als botte. Zij laten de wijn bepalen wat hij nodig heeft.

De laatste jaren is er toch weer een beetje een tendens richting grote houten vaten. Na de extreme hout, vanille en chocola tonen van de Barolo’s uit de jaren '90 en het begin van deze eeuw, stapt men daar nu weer een beetje vanaf. Redenatie is dat op (nieuw) barrique gerijpte Barolo te veel invloed ondervindt van het hout en zodoende de identiteit van de Nebbiolo druif naar de achtergrond wordt verdreven. Om dit te voorkomen keren veel wijnmakers terug naar de grote botte of op zijn minst naar gebruikte barriques welke minder hun stempel op de wijn drukken.
Onze persoonlijke voorkeur neigt ook meer naar de Barolo welke zijn karakter puur uit de druiven en het terroir haalt. In deze Barolo’s proef je dan ook echt de herkomst, ze zijn eerlijk en kunnen niet “ge-upgrade” worden door een laagje vanille. In deze Barolo’s proef je het land, de bodem, de zon en zijn ligging met als bindende factor de druif, die deze smaken in zeven maanden in zich op heeft genomen.

No barrique No Berlusconi