ANSELMA GIACOMO

Wijnhuis_Anselma_Giacomo_uit_Serralunga d'Alba


Anselma is een klein historisch wijnhuis uit Serralunga en sinds jaar en dag verweven met het dorp. De dagelijkse leiding is in handen van de vriendelijke Franco en zijn vrouw Maria, het zijn in de afgelopen jaren, naast goede buren, ook goede vrienden van ons geworden. De zuster van Franco beheert "Ristorante Albergo Italia", een begrip in Serralunga. De cantina van de Anselma's bevindt zich onder het restaurant, zo werd vroeger de wijnen voor in het restaurant letterlijk uit de cantina gehaald. Naast het restaurant is in 2012 een klein proeflokaal opgetrokken waar Maria de scepter zwaait.

Overgrootvader Giacomo begon begin 20ste eeuw zelf wijn te maken voor datzelfde restaurant. De Anselma's produceren op traditionele wijze de authentieke wijnen van de Langhe; Dolcetto, Barbera, Nebbiolo en Barolo, met druiven van de kwaliteitsgaarden; Vignarionda en Collaretto, even buiten Serralunga. Waarbij zeker niet onvermeld moet blijven dat ze eigenaar zijn van het meest authentieke deel van Vignarionda. Wij zijn er trots op exclusief importeur te mogen zijn van dit prachtige kleine en karakteristieke familiebedrijf. De manier van wijnmaken van de Anselma's is op zijn zachts gezegd traditioneel te noemen. Dolcetto en Barbera wordt een aantal maanden op staal gerijpt en de Nebbiolo wijnen worden alle gerijpt op grote houten vaten, de traditionele "botte" zoals ze in Piemonte genoemd worden. Voor de Barolo's gebruiken ze een lange fermentatie periode van bijna een maand en daarna wordt de Barolo Classico 24 maanden gerijpt, de Collaretto Riserva 5 jaar en de VignaRionda Riserva maar liefst 7 jaar, dit alles in de eerder genoemde botte grande. Na een flesrijping van een klein jaar zijn de Anselma Baroli dan eindelijk zo ver om de wijde wereld in te trekken. Dit zijn de echte Barolo wijnen zoals ze 100 jaar geleden ook gemaakt werden, wijnen welke je nog rustig 20 tot 30 jaar kunt laten rusten terwijl ze er alleen maar beter op zullen worden.