EINDELOZE DIVERSITEIT

Wat de Barolo naast de onomstreden kwaliteit zo intrigerend maakt is zijn diversiteit.
Mede door de verschaling tijdens het Franse bewind zijn de (toen nog veelal) landbouwgronden onder vele eigenaren verdeeld, wat uiteindelijk heeft geleid tot veel wijnboeren op een relatief kleine oppervlakte. Daarnaast werden de gronden na elk overlijden van de eigenaar herverdeeld onder de kinderen. Tel dit op bij de bodemsamenstelling welke op één helling al enorm kan verschillen en de verschillende manieren van bewerken en verwerken van de grond en druiven en je hebt alle ingrediënten voor een enorme verscheidenheid aan Barolo wijnen.
Op de Cru Vigna Rionda in Serralunga bijvoorbeeld zijn een tiental wijnboeren actief welke alle hun eigen methodes hebben voor het werk op het land en in de kelder. Daarnaast is dan nog bepalend waar het stuk land op de cru gepositioneerd is, niet alleen wat betreft de bodem maar ook stand van de zon, de trek van de wind, nabijheid water et cetera.
Dat resulteert dus uiteindelijk in 10 Barolo wijnen met allemaal een andere smaak en beleving. Als ik u nu vertel dat er zich in totaal 181 cru Barolo wijngaarden zijn en circa 500 wijnboeren welke 1 of meer Barolo's produceren, dan kunt u zich voorstellen wat een verscheidenheid aan Barolo wijn er gemaakt wordt en dat maakt deze wijn, naast zijn grootsheid, in onze ogen ook nog eens uniek en onweerstaanbaar.

Barolo wijngaarden